Projecten

De Evangelische Gemeente Hebron steunt stichtingen en organistaties. Het collectegeld voor de zending wordt hierdoor nuttig geïnvesteerd aan zorg en welzijn voor onze medemens. Een project wordt gemiddeld drie maanden ondersteund.

Collecte

Als gemeente willen we transparantie geven aan iedereen over waar de collecte naar toe gaat of waar deze voor wordt gebruikt. In onze dienst die elke zondag begint om 10:00 uur, wordt er na afsluiting van de dienst gevraagd of mensen een gift wilt doneren in de collectezakken. Hieronder staat opgesomd waar het geld aan wordt besteed.

  • 1ste collecte gaat naar de omkosten, de huur van het gebouw en spullen, zoals koffie, thee, melk, suiker en koekjes voor na de dienst. 
  • 2de collecte gaat naar projecten die de gemeente ondersteunt.
    Dit zijn projecten in andere landen, zoals als zendingswerk of goede doelen die mensen in nood helpen. 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Stichting Lob Makandra

Op dit moment steunt de Evangelische Gemeente Hebron stichting Lob Makandra in Suriname. Hieronder leest u wat deze stichting doet voor mensen.

Lob Makandra is de Surinaamse vertaling voor 'Heb elkaar lief'. Lob Makandra wil naastenliefde tonen en anderen aanmoedigen en faciliteren om hetzelfde te doen. Dat is het idee achter Lob Makandra, zodat gezamenlijk gewerkt kan worden aan maatschappelijke verbetering.

Algemeen directeur: Sila Wong Swie San-Lachman, pastor gemeente Lob Makandra.

Staf:
Eddy van Braam, projectcoordinator, beheer Retraitecentrum
Jennifer van Braam, Financieel managemnet, coordinator educatieve programma's, beheer Retraitecentrum
Thersa Wong Swie San: Custumer Service, reserveringen

Thuisfrontcommissie Nederland:
Jan Karel en Marleen Kunst, voorzitters.

Donaties via St. Zending en Gemeente.
Banknummer: 2047 678

Overige bankgegevens,
BIC: INGBNL2A
IBAN: NL33 INGB 0002 0476 78
onder vermelding van 047 - Lob Makandra

 

unnamed 26

Hartelijke groeten vanuit Lob Makandra Suriname!

In deze nieuwsbrief delen wij onze ervaringen met de bewoners van "Huize Menorah" En ter afsluiting van de nieuwsbrief, voor de trouwe lezers, foto's van de binnenlanden van Suriname. Enjoy!

Button Text

Huize Menorah

Huize Menorah werd eind jaren '80 gebouwd door onze vader en mede oprichter van Evangelisch Centrum Lob Makandra, † Roy Wong Swie San. Hij bouwde een woning voor zijn vader en gehandicapte moeder. Beneden was zijn werkloods en berging. Vanaf eind jaren '90 tot 2010 werd de woning verhuurd aan zendelingen. De berging beneden werd verbouwd en ingezet voor het Retraite Centrum.

Button Text

Januari 2012

In januari 2012 gingen wij (Eddy, Jennifer, Leroy en Terrence) in het voorste gedeelte van het "Huize Menorah" wonen. Deze bovenwoning hebben we altijd gedeeld met meerdere personen die in woningnood verkeerden. In deze nieuwsbrief vertellen we wat meer over het unieke karakter van "Huize Menorah"

Button Text

Bella

Bella woonde ruim 2 jaar bij ons. Bella is  lid van de gemeente Lob Makandra. Dankzij begeleiding en bevrijding heeft ze haar diploma voor lerares in 2016 behaald. Bella geeft nu les als onderwijzeres. Omdat ze weet hoe moeilijk en zwaar het leven in het binnenland is, koos ze er bewust voor te wonen en te werken in haar eigen dorp in de binnenlanden van Suriname. In dit zwaar traditioneel dorp is evangeliseren verboden, maar Bella laat in haar werk en houding de liefde van Jezus zien.  De vorige maand organiseerde Bella een trainingskamp voor tienermeisjes vanuit het binnenland. Tijdens het kamp werden de meisjes gemotiveerd en getraind om een eigen ontwikkelplan te maken en dit ook uit te voeren. Uiteraard verbleven  Bella en haar pupillen kosteloos in ons Evangelisch Centrum. 's Nachts hoorde wij hen lofprijzen en aanbidden. Als je bedenkt dat Bella zelf  ooit eens 's nachts bang was om te slapen, omdat ze werd geplaagd door demonen, dan weet je dat de bevrijding die Jezus geeft, realiteit is!

Button Text

Orlando

Orlando woonde ruim 3 jaar bij ons. Nadat zijn vrouw met haar 3 kinderen onverwachts  naar Nederland was vertrokken om te zorgen voor de 3 kinderen van haar plotseling overleden zus, kwam Orlando bij ons wonen. Hij was in afwachting van een visum om zich te kunnen herenigen met zijn gezin. Niemand had verwacht dat deze gezinshereniging een slopende juridische procedure van  3 jaar zou worden. Orlando is via de bediening van Winston en Gloria in zijn jonge jaren tot bekering gekomen en dient sindsdien trouw de Here. Enkele maanden geleden kreeg hij eindelijk toestemming om zich te herenigen met zijn gezin. In de 3 jaren dat dit duurden hebben we lief en leed mogen delen. We zijn dankbaar dat wij hem in zijn noodsituatie hebben kunnen voorzien van onderdak gedurende de de tijd dat hij zijn gezin moest missen. 

Button Text

De parels

De gemeente Lob Makandra heeft zeer talentvolle en toegewijde danseresjes. Ze investeren zelf hun tijd en creativiteit om steeds nieuwe dansen te ontwikkelen en sparen zelf voor hun kostuums. Drie dames van deze prachtige formatie logeren op dit moment in de bovenvleugel van ons gebouw Menorah. Alle drie zijn ze meisjes die baat hebben bij de rust van een huis om te leven en te studeren. Het zijn meisjes, net als Bella, die afkomstig zijn uit de binnenlanden van Suriname. De meisjes hebben geen vast inkomen, werken hier en daar om hun schoolkosten te betalen. Voor boodschappen en bijdragen in de vaste lasten is er vaak niet genoeg geld en wordt er op ons eigen huishouden een beroep gedaan. Het is echter wel ons verlangen om de bovenvleugel van gebouw Menorah in te zetten als opvang voor studerende meisjes. We bidden dat Stichting Lob Makandra hiervoor een vaste donateurs stroom mag vinden. Ongeveer 10 mensen die een jaar lang 25 euro p/m  kunnen missen is al voldoende om in ieder geval de vaste lasten van het verblijf voor 3 meisjes te bekostigen. Wilt u met ons bidden en geloven dat God hierin zal voorzien?

Button Text

Tieners in het binnenland

De meeste dorpen in de binnenlanden van Suriname hebben een lagere school. Wil je daarna naar de middelbare school, dan zul je naar Atjoni moeten afreizen, daar is de enigste middelbare school van het binnenland. De jongens en meisjes op de foto  zijn "marrons" . De "marrons zijn nazaten van de Afro Africanen die door de West Indische Compagnie uit Afrika werden ontvoerd om als slaven op de plantages te werken. De Afro Afrikanen die na aankomst op het vaste land de slavernij ontvluchtte noemt men "marrons" Ze vluchten weg de oerwouden in en vestigden zich aan de oevers van de rivieren, diep in het binnenland. Tot op heden wonen ze daar nog en leven vrij primitief. Er is voor de middelbare scholieren onder de marrons alleen schoolvervoer tot max. 10 km vanaf Atjoni. Woon je verder, dan is er geen dagelijks vervoer. In de binnenlanden reist iedereen over de rivier. Het reizen is erg duur. 

Veel tienerjongens en - meisjes die naar de middelbare school willen, worden daarom via familie  in de stad ondergebracht bij een oom, tante, of verre neef of halfbroer / zus. Geheel financieel aan hun lot overgelaten, zijn ze al gauw blootgesteld aan tal van maatschappelijk sociale misstanden. Voor dit soort voltijds scholieren zijn er weinig tot geen  bijbaantjes en belanden ze, zonder goede ondersteuning, al gauw in de "genotsindustrie" of het criminele circuit.

Button Text

Wij vragen uw hulp

Mede vanwege de doelstelling van Stichtinmg Lob Makandra bieden  wij in Huize "Menorah" 3 marron meisjes onderdak en verblijf voor het komende schooljaar. Dat kan echter niet zonder uw hulp. Wij zoeken daarom 10 gezinnen, instanties , kerken of huisgroepen die dit kunnen ondersteunen. Wilt u ons helpen met het vinden van 10 donateurs voor 1 jaar? Dat kan! Indien u al een klein bedrag geeft aan de collecte van de Evangelische Gemeente Hebron helpt u onze stichting enorm. Ook kunt u kijken op onze website voor meer informatie of een donatie, 
http://zendingengemeente.nl/geven alvast hartelijk dank!

Button Text

Wij hebben uw steun nodig, u kunt nu al helpen


Vraag uw kerk, gemeente, vereniging, bedrijf, school of sportclub of ze voor 1 jaar een meisje zouden willen sponsoren voor € 25 p/m. Klik op de hieronder staande button om naar de website te gaan.

 

Dwars door Suriname, per land, rivier en lucht

Als vrijwilliger in zendingswerk maak Ik veel foto's voor de achterban. Vorig jaar volgde ik een cursus basisfotografie via de Surinaamse Fotografen Vereniging. Ter afsluiting van de nieuwsbrief ziet u een selectie van mijn foto's, ter bemoediging en inspiratie om te blijven bidden voor ons mooie land Suriname. De foto's zijn gemaakt van de binnenlanden, de plek waar onze Menorah bewoners allemaal opgroeiden. Een paradijs, met helaas bitter weinig kansen op ontwikkleing, maar dankzij uw gebed en ondersteuning hebben ze Jezus mogen leren kennen en vinden moed, rust en doorzettingsvermogen om, ver van hun familie te kunnen werken aan hun ontwikkeling.

Button Text

Daar bij de rivier

 

 

Button Text

Tap a walta

Tap A Watra is een waterval waar 3 rivieren samenkomen, de grensrivier Marowijne, met de Lawa en de Tapanahonie. De rivieren in Suriname dreigen te worden vervuild door illegale goudwinning. Goudwinning is een belangrijke bron van inkomsten voor Suriname. Helaas maakt men daarbij gebruik van goedkope, maar zeer gevaarlijke stoffen zoals kwik.

Button Text

Oerwoud

Het oerwoud van Suriname maakt deel uit van het Amazone gebied. In vergelijking tot de rest van de wereld heeft Suriname met krap 600.000 inwoners, het meeste groen per vierkante km / per inwoner ter wereld.Ook heeft Suriname de zuiverste lucht en het grootste en zuiverste zoetwaterreservoir ter wereld.

Button Text